Projekt Edukacyjny promujący zdrowe nawyki żywieniowe
Nasze Przedszkole po raz kolejny przystąpiło do Projektu Edukacyjnego „Witaminki” którego
organizatorem jest wydawca miesięcznika BLIŻEJ PRZEDSZKOLA.
W ramach realizacji projektu będziemy podejmować różnorodne aktywności promujące
zdrowe nawyki żywieniowe. Chcemy kształtować u dzieci już od najmłodszych lat kulturę
spożywania zdrowych posiłków, w których będą królowały warzywa.
Cele projektu:
promowanie zdrowych nawyków żywieniowych;
zachęcanie do spożywania zróżnicowanych potraw, bogatych w warzywa;
stwarzanie okazji do poznawania nowych smaków;
oswajanie z wyglądem warzyw i zapoznanie z ich wartościami odżywczymi;
wdrażanie do samodzielnego komponowania posiłków i robienia prostych potraw
według przepisów kulinarnych.

„Zające” w ramach projektu edukacyjnego promującego zdrowe nawyki
żywieniowe „Witaminki” wykonały wszystkie wyzwania, których było 11.
Plakat ogrodu WITAMINKI został uzupełniony etykietami wszystkich warzyw.

„Zające” w ramach projektu edukacyjnego promującego zdrowe nawyki
żywieniowe „Witaminki” wykonały ostatnie – bakłażanowe wyzwanie – poznały wygląd,
smak, różne sposoby wykorzystania bakłażana oraz jego walory zdrowotne. Przedszkolaki
próbowały zapiekanego bakłażana z przyprawami.
Naszym warzywnym bohaterem był Bakłażan Błażej.






„Zające” w ramach projektu edukacyjnego promującego zdrowe nawyki
żywieniowe „Witaminki” wykonały fasolowe wyzwanie – poznały wygląd, smak, różne
sposoby wykorzystania fasolki oraz jej walory zdrowotne. Przedszkolaki próbowały zielonej
fasolki jako przekąski oraz żółtej fasolki jako dodatku do obiadu. Naszym warzywnym
bohaterem była Fasola Filomena.




„Zające” wykonały rzepowe wyzwanie – poznały wygląd, smak, różne sposoby
wykorzystania rzepy oraz jej walory zdrowotne. Przedszkolaki próbowały rzepowej sałatki
z dodatkiem marchewki i jabłka. Naszym warzywnym bohaterem była rzepa Rozalia.



Dzieci z grup „Krasnale” i „Kaczory” w miesiącu kwietniu poznały następne warzywo z projektu „Witaminki” . Była to rzepa Rozalia. Przedszkolaki obejrzały inscenizację wiersza J. Tuwima „Rzepa” a następnie same wcieliły się w role bohaterów utworu . Poznały różne rodzaje rzepy i smakowały zdrową i chrupiąca rzepkę. Wysłuchały także piosenki na podstawie utworu Juliana Tuwima.



„Zające” wykonały kalarepowe wyzwanie – poznały wygląd, smak, różne sposoby
wykorzystania kalarepki oraz jej walory zdrowotne. Przedszkolaki próbowały i określały
smak kalarepki oraz wykonały masażyk „Mała kalarepka”.
Naszym warzywnym bohaterem była Kalarepa Klara.



„Zające” wykonały brukselkowe wyzwanie – poznały wygląd, smak, różne sposoby
wykorzystania brukselki oraz jej walory zdrowotne. Przedszkolaki próbowały sałatki
z brukselką a jajkiem. Naszym warzywnym bohaterem była brukselka Blanka.







„Zające” wykonały kalafiorowe wyzwanie – poznały wygląd, smak, różne sposoby
wykorzystania kalafiora. Przedszkolaki próbowały zapiekanego kalafiora z przyprawami oraz
na obiad pysznej zupy kalafiorowej. Naszym warzywnym bohaterem był Kalafior Kostek.



Grupa Krasnale po raz kolejny zdobyła nowe wyzwanie w ramach projektu edukacyjnego „ Witaminki” . Dzieci zapoznały się z odmianami rodzaju kalafiorów . Poznały ich budowę i walory smakowe . Poznały również nawyki zdrowego żywienia. Na koniec uwieczniły swoje prace w galerii przedszkolnej.



„Zające” wykonały czosnkowe wyzwanie – poznały wygląd, smak, różne sposoby
wykorzystania czosnku oraz jego walory zdrowotne. Przedszkolaki wykonały syrop z
czosnku, miodu i cytryny. Naszym warzywnym bohaterem był Czosnek Czarek.


„Zające” wykonały porowe wyzwanie – poznały wygląd, smak, kolor oraz różne
sposoby przetwarzania pora. Przedszkolaki wykonały pyszną sałatkę z pora, ogórka, jajka
i kukurydzy. Naszym warzywnym bohaterem był Por Przemek.



„Zające” wykonały ziemniaczane wyzwanie – poznały historię ziemniaka, jego cykl
rozwoju, produkty pochodzące z ziemniaków oraz różne nazwy ziemniaka w zależności od
regionu w Polsce. Przedszkolaki wykonały również prace plastyczne.
Naszym warzywnym bohaterem był Ziemniak Ziemowit.



„Zające” wykonały kapuściane wyzwanie – poznawały różne rodzaje, wygląd, smak
oraz sposoby przetwarzania kapusty. Przedszkolaki wykonały pyszną sałatkę z kapusty
pekińskiej , a podczas obiadu ze smakiem zjadały surówkę z kiszonej kapusty.
Naszym warzywnym bohaterem była Kapusta Kama.

„Zające” wykonały cukiniowe wyzwanie – poznawały wygląd, smak, kolor oraz
różne sposoby przetwarzania cukinii. Przedszkolaki wykonały pyszną sałatkę z cukinii.
Naszym warzywnym bohaterem była Cukinia Celestyna.





REALIZACJA PROJEKTU EDUKACYJNEGO ,,WITAMINKI” W ROKU SZKOLNYM 2024/2025 PRZEZ DZIECI
I PANIE Z GRUPY ,,KRASNALE”.


