Projekt Edukacyjny promujący zdrowe nawyki żywieniowe
Nasze Przedszkole po raz kolejny przystąpiło do Projektu Edukacyjnego „Witaminki” którego
organizatorem jest wydawca miesięcznika BLIŻEJ PRZEDSZKOLA.
W ramach realizacji projektu będziemy podejmować różnorodne aktywności promujące
zdrowe nawyki żywieniowe. Chcemy kształtować u dzieci już od najmłodszych lat kulturę
spożywania zdrowych posiłków, w których będą królowały warzywa.
Cele projektu:
promowanie zdrowych nawyków żywieniowych;
zachęcanie do spożywania zróżnicowanych potraw, bogatych w warzywa;
stwarzanie okazji do poznawania nowych smaków;
oswajanie z wyglądem warzyw i zapoznanie z ich wartościami odżywczymi;
wdrażanie do samodzielnego komponowania posiłków i robienia prostych potraw
według przepisów kulinarnych.
„Zające” wykonały kalafiorowe wyzwanie – poznały wygląd, smak, różne sposoby
wykorzystania kalafiora. Przedszkolaki próbowały zapiekanego kalafiora z przyprawami oraz
na obiad pysznej zupy kalafiorowej. Naszym warzywnym bohaterem był Kalafior Kostek.
Grupa Krasnale po raz kolejny zdobyła nowe wyzwanie w ramach projektu edukacyjnego „ Witaminki” . Dzieci zapoznały się z odmianami rodzaju kalafiorów . Poznały ich budowę i walory smakowe . Poznały również nawyki zdrowego żywienia. Na koniec uwieczniły swoje prace w galerii przedszkolnej.
„Zające” wykonały czosnkowe wyzwanie – poznały wygląd, smak, różne sposoby
wykorzystania czosnku oraz jego walory zdrowotne. Przedszkolaki wykonały syrop z
czosnku, miodu i cytryny. Naszym warzywnym bohaterem był Czosnek Czarek.
„Zające” wykonały porowe wyzwanie – poznały wygląd, smak, kolor oraz różne
sposoby przetwarzania pora. Przedszkolaki wykonały pyszną sałatkę z pora, ogórka, jajka
i kukurydzy. Naszym warzywnym bohaterem był Por Przemek.
„Zające” wykonały ziemniaczane wyzwanie – poznały historię ziemniaka, jego cykl
rozwoju, produkty pochodzące z ziemniaków oraz różne nazwy ziemniaka w zależności od
regionu w Polsce. Przedszkolaki wykonały również prace plastyczne.
Naszym warzywnym bohaterem był Ziemniak Ziemowit.
„Zające” wykonały kapuściane wyzwanie – poznawały różne rodzaje, wygląd, smak
oraz sposoby przetwarzania kapusty. Przedszkolaki wykonały pyszną sałatkę z kapusty
pekińskiej , a podczas obiadu ze smakiem zjadały surówkę z kiszonej kapusty.
Naszym warzywnym bohaterem była Kapusta Kama.
„Zające” wykonały cukiniowe wyzwanie – poznawały wygląd, smak, kolor oraz
różne sposoby przetwarzania cukinii. Przedszkolaki wykonały pyszną sałatkę z cukinii.
Naszym warzywnym bohaterem była Cukinia Celestyna.
REALIZACJA PROJEKTU EDUKACYJNEGO ,,WITAMINKI” W ROKU SZKOLNYM 2024/2025 PRZEZ DZIECI
I PANIE Z GRUPY ,,KRASNALE”.